Fizikalni modaliteti

FIZIKALNI MODALITETI

     Predstavljaju primjenu energije različitog izvora u terapijske svrhe. Fizikalni agensi kojima se tretiraju različita akutna i hronična stanja, različite bolesti i povrede jesu:
– elektroterapija;
– terapija ultrazvukom;
– terapija laserom;
– magnetoterapija.
– krioterapija;
– termoterapija.

ELEKTROTERAPIJA
Predstavlja korišćenje brojnih modaliteta električne koji se dobijaju pomoću modernih elektronskih uredjaja u terapijske svrhe. Elektroterapija izaziva dilataciju (širenje) krvnih sudova i pojačava cirkulaciju krvi i limfe, pri čemu se povećava trofika tkiva i pospešuje reapsorpcija edema odnosno smanjenje otoka. Na taj način smanjuje se zapaljenski proces i pomaže da se odstrane faktori koji dovode do bola. Elektroterapija na bol deluje analgetički što znači da veoma dobro smanjuje bolnost, draženjem receptora u koži i oslobadjanjem endogenih opoida kao i poboljšanjem cirkulacije krvi i limfe.Pospešuje regeneraciju perifernih zivaca i osteogenezu (zarastanje) kod preloma kostiju.

Najčešće se koristi u lečenju:
SPORTSKIH POVREDA
ARTROZA I ARTRITISA
UGANUĆA I IZVRTANJA ZGLOBOVA
POVREDA LIGAMENATA I MIŠIĆA
PROBLEMA SA NERVIMA
BOLOVA U LUMBALNOM I VRATNOM DELU KIČME
BOLNOG RAMENA I LAKTA

Najveći efekat postižemo u kombinaciji sa ostalim modalitetima fizikalne terapije, a na prvom mestu sa terapijom:
– laserom;
– krioterapijom;
– magnetoterapijom.

KAKO IZGLEDA TRETMAN?

Fizioterapeut postavlja terapijske elektrode na bolna i povrijedjena mjesta. U zavisnosti od veličine bolne regije postavljaju se uglavnom od dvije do šest elektroda. Zatim se uključuje elektro – aparat i podešava odgovarajuća i tačna terapijska frekvencija i amplituda. Pacijent treba da osjeća prijatne senzacije i mravinjanje a nikako neprijatnost i bol.Već posle samo nekoliko tretmana dolazi do poboljšanja, smanjenja bola i otoka.
Više je vrsta i modifikacija struja koje koristimo u liječenju, a neke od njih koje primjenjujemo u ordinaciji za fizikalnu terapiju vertebra su:
– galvanska struja;
– elektroforeza;
– dijadinamične struje;
– interferentne struje;
– TENS (transkutana električna nervna stimulacija);
– elektrostimulacija;
– ruske struje.

TERAPIJA ULTRAZVUKOM
Terapija ultrazvukom (ultrazvučna terapija) sastoji se u primjeni ultrazvučne energije u svrhu liječenja. Ultrazvuk koji se primjenjuje u terapiji jeste frekvencije od 20 000 Hz.
Ultrazvuk utiče na promjene u cirkulaciji krvi, povećanje praga za bol, promjenu brzine nervne provodljivosti, povećanje metabolizma tkiva, povećanje propustljivosti membrane, selektivno zagrijavanje perifernih nerava.
Stanja kod kojih se ova vrsta terapije najčešće primjenjuje su:
• kontrakture zglobnih čaura ili adhezivni kapsulitis
• hronični artritisi
• vanzglobni reumatizam
• kod spazma, distenzija, fibroze, miozita i hematoma mišića
• neurinomi
• hronične bolesti perifernih krvnih sudova, gde se smatra da UZ povoljno deluje na krvne sudove kod kojih je prisutan vazospazam.

Ultrazvučna terapija – Kontraindikacije

Ova terapija se ne sme primijeniti kod:
bolesti oka, srčanih bolesti i pejsmejkera,
kod graviditeta, u predjelu testisa, kod maligniteta, kod dece, osteoporoze,
na zonu osteosinteze.

Sa ultrazvučnom terapijom, rehabilitacija dobija siguran i pouzdan metod za tretiranje različitih stanja. I što je najvažnije – metod je bezbolan i komforan po pacijenta sa odličnim terapeutskim rezultatima.

Kako deluju ultrazvučni aparati?
Djelovanje se zasniva na tri efekta:
– mehanički – UZ dovodi do zgušnjavanja i razređivanja u okviru tkiva (efekat masaže);
– toplotni – dolazi do povećanja lokalne temperature tretiranog tkiva;
– hemijski – pojačava se oksidacija u tkivima i ubrzava metabolizam.

Ultrasonoforeza lekova – je postupak unošenja ljekova posredstvom ultrazvuka u organizam. Ultrazvuk povećava propustljivost kože i ubrzava kretanje čestica ljekova. Najčešće koristimo anestetike, steroidne antiinflamatorne ljekove i nesteroidne antiinflamatorne ljekove.

Kako izgleda tretman?
Ultrazvučna terapija se primjenjuje tako što je neophodan kontaktni medijum izmedju ultrazvučne sonde i kože pacijenta, jer ne smije da postoji ni najmanji sloj vazduha koji može potpuno da odbije ultrazvučni snop pa da terapija nema nikakvog efekta.
Mi kao transmiterski medijum koristimo za tu svrhu posebno napravljen kontaktni gel koji u potpunosti sprečava da se vazduh nalazi izmedju sonde i kože pacijenta i na taj način je ovakva terapija veoma efikasna i daje vrlo brzo vidljive rezultate kod pacijenta. Ultrazvučnu terapiju istovremeno primjenjujemo sa drugim fizikalnim procedurama jer tako ima najbolji efekat. Najčešće je kombinujemo sa magnetoterapijom i elektroterapijskim procedurama.

Vaša Vertebra. Novo naselje Ljubović, u blizini Codre i Kineske ambasade. Kon. tel. +382 67 426 175

TERAPIJA LASEROM

Laseroterapija je vrsta fizikalne terapije koja koristi laser kao metod liječenja. Laserska terapija je bezbolan, neinvazivni metod koji se koristi u liječenju bolnih stanja, povreda, rana, preloma i neuroloških oboljenja. Može se koristiti kada konvencionalne metode fizikalne terapije nisu efikasne ili kada je potrebno ubrzavanje procesa izlječenja nakon povreda. Tretman traje 5 do 30 minuta. U zavisnosti od oboljenja ili stanja koje se leči potrebno je obaviti 4 do 15 tretmana.

ZAŠTO SE RADI/INDIKACIJE?

Laserska terapija se koristi kod liječenja:

zapaljenja (inflamacije) kostiju i mekih tkiva (npr. u reumatoidnom artritisu, burzitisu, tendosinovitisu).

uganuća, istegnuća, uvrtanja i drugih povreda.

bola (u mišićima, u vratnom ili slabinskom dijelu kičme).

DEJSTVO LASERA?

Laserski zraci (različitih talasnih dužina) prolaze sve slojeve kože i prodiru dublje u tkivo.

Laser djeluje tako što:

smanjuje bol (analgetski efekat).

smanjuje zapaljenje (antiinflamatorni) i otok (antiedematozno).

stimuliše obnavljanje (regeneraciju) tkiva.

pospešuje proces zarastanja povređenih tkiva (kostiju, tetiva, mišića i ligamenata).

smanjuje spazam i bol u mišićima.

KAKO SE IZVODI LASEROTERAPIJA?

Laserska terapija se primjenjuje postavljanjem sonde (malog plastičnog uređaja koji emituje laserske zrake) na bolne ili akupunkturne tačke na telu. Metoda je poptuno bezbolna. Ponekad možete osetiti blago peckanje, osećaj topline ili pritisak na nerv (živac).

Očekuje se da osetite poboljšanje nakon prvog ili određenog broja tretmana (u zavisnosti od bolesti ili stanja koje se liječi). Za stanja ili oboljenja koja su hronična (traju duži vremenski period) potreban je veći broj tretmana prije nego što osjetite poboljšanje.
POTENCIJALNI RIZICI
Laserska terapija se uspješno koristi više od 25 godina i nisu poznati bilo kakvi neželjeni efekti i komplikacije, ukoliko se koristi u skladu sa preporukama.

MAGNETOTERAPIJA

Magnetoterapija je vrsta fizikalne terapije koja koristi energiju elektromagnetnog polja u cilju liječenja različitih bolesti i stanja. Predstavlja efikasnu, bezbjednu i neinvazivnu metodu kojom se stimuliše obnavljanje (regeneracija) tkiva nakon oštećenja.

KADA SE KORISTI / INDIKACIJE

U cilju liječenja različitih bolesti koštano-mišićnog sistema (povreda-uganuća, istegnuća, preloma …).

Kod liječenja reumatskih bolesti, degenerativnih i zapaljenskih procesa na zglobovima, osteoporoze, vanzglobnog reumatizma.

U cilju smanjenja tegoba kod bola u kičmi (sindrom lumbalnog i cervikalnog bola).

U cilju rehabilitacije nakon operacije, kod usporenog zarastanja rana, kontraktura, neuralgija, poremećaja periferne cirkulacije, dekubitusa.

Kako deluje magnetoterapija?

Ubrzava regeneraciju (obnavljanje) tkiva (zarastanje rana, preloma kostiju, povreda) tako što snabdijeva ćelije hranjivim materijama i kiseonikom.

Smanjuje otok i zapaljenje (antiedematozno i antiinflamatorno dejstvo).

Smanjuje bol (analgetsko dejstvo).

POTENCIJALNI RIZICI

Magnetoterapija je potpuno bezbedna i bezbolna metoda koja se koristi u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji.

Korišćenje ove metode ne preporučuje se kod dece, trudnica, obolelih od maligniteta i tuberkuloze, febrilnih stanja, pacijenata sa ugrađenim pejsmejkerom ili slušnim aparatom.

U kombinaciji sa konvencionalnim metodama ne dovodi do neželjenih efekata.
U ustanovi za fizikalnu terapiju Vertebra primjenjujemo VF/NF modulaciju magneta.
Posjetite nas!

KRIOTERAPIJA

Krioterapija je vrsta terapije koja djeluje na organizam lokalnim ili opštim rashlađenjem. Potkožno masno tkivo predstavlja izolaciju koja smanjuje rashlađenje tkiva u dubinu. Za hlađenje najčešće koristimo led ili ledenu vodu. Krioterapija izaziva vazokonstrikciju krvnih sudova tako što stimuliše receptore za hladnoću koji se nalaze u koži. Posle 10 minuta rashlađivanja dolazi do vazodilatacije koja je uzrokovana hladnoćom a zatim ponovo sledi vazokonstrikcija. Vazodilatacija je zaštitna reakcija organizma na potenijalno oštećenje tkiva. Glavni efekat rashlađivanja jeste smanjenje metabolizma tkiva.
Krioterapijske procedure smanjuju bol i mišićni spazam, djeluju na receptore i nervna vlakna.
Rashlađivanje organizma smanjuje mišićnu snagu ali kratkotrajna krioprocedura povećava izometričku snagu mišića.
Krioterapija se često koristi u tretmanu akutnih povreda jer smanjuje razvoj otoka.Hlađenjem se smanjuje spazam mišića i mišićni spasticitet. Krioterapija Dovodi do vazokonstrikcije i samim tim:u
– usporava cirkulaciju;
– smanjuje se krvarenje;
– sprečava razvoj hematoma i otoka.Kratkotrajna kriomasaža poboljšava mišićnu kontrakciju pa se upotrebljava kao uvod u kineziterapiju. Prekomjerno rashlađivanje i aplikacija leda izaziva mišićnu slabost. Krioterapija smanjuje toplotu u tkivima i usporava hemijske reakcije u organizmu.
Vrste krioterapije:
– kriomasaža – masaža određenog dijela tijela ledom. Aplikacija traje od 3 do 5 minuta, nakon pauze nekoliko minuta procedura se ponovi. Koristi se za smanjenje bola.
– pakovanja ledom – obavijanje dijela tijela ledom i direktna aplikacija na kožu. Procedura traje oko 20 min.
Sprejevi – se nanose na kožu sa rastojanja od 20 do 30 cm u kratkim serijama od po nekoliko sekundi. Postiže se brzo lokalno rashlađenje.Lokalna i opšta imerzija – deo tela ili celo telo se stavlja u kadu sa ledenom vodom.
– ledene komprese.
Indikacije: artroze, reumatoidni artritis, periartritis, epikondilitis, cervikalni i lumbalni sindrom, neuralgije, fibromialgije, povrede tetiva i mišića, mišićni spazam, distorzije, kontuzije, luksacije, prelomi, postraumatska stanja, itd. Kontraindikacije: otvorene rane, arterioskleroza, Reinoov sindrom, itd.

Zašto krioterapija?

Krioterapija je specifična zato što se koristi u liječenju svježih akutnih povreda. Posledica ove vrste terapije je hladjenje tkiva što dovodi do vazokonstrikcije i usporavanja cirkulacije, pa na taj način se smanjuje krvarenje i sprečava razvoj otoka i hematoma u povredjenoj regiji. Krioterapija postiže antiedematozni, antizapaljenski i analgeticki efekat.

Primena

Krioterapija se koristi kod:
kod svih vrsta povreda mišića i tetiva,
uganuća zglobova, udaraca,
sportskih povreda,
preloma,
reumatskih oboljenja,
povreda ligamenata i otoka,
postraumatskih stanja,
artroza i artritisa.

TERMOTERAPIJA

Termoterapija predstavlja primjenu toplote radi zagrijavanja tijela gdje se toplota prenosi sa termičkih agenasa na tijelo. Toplota se neprestano stvara u našem organizmu a istovremeno se i gubi tj. odaje se u spoljašnju sredinu. Temperatura tijela je konstantna jer je stvaranje i gubljenje toplote u stalnoj ravnoteži. Tijelo najviše gubi toplotu radijacijom i evaporacijom, zatim konvekcijom a najmanje kondukcijom. Temperaturu tijela u potpunosti reguliše nervni sistem preko centra za termoregulaciju koji se nalazi u hipotalamusu mozga.

Termoterapija u užem smislu predstavlja egzogenu toplotu koja se dobija od zagrijanih tijela. Koža i potkožno masno tkivo djeluju kao termički izolatori i sprečavaju prenos egzogene toplote u dublja tkiva, termoterapijom se povećavaju metabolički procesi. Toplota smanjuje mišićni spazam i povećava vazodilataciju, što doprinosi povećanju lokalne cirkulacije krvi.

Povoljno djeluje na hronična zapaljenja i na zarašćivanje tkiva.
Povećava cirkulaciju i oksidativne procese u organizmu
Veoma uspješno se primjenjuje u liječenju bola tako što povećava cirkulaciju krvi i limfe i na taj način eliminiše metabolite iz organizma koji indukuju bol kao što su prostaglandin i bradikinin.
Lokalna toplota smanjuje spazam i ekscitaciju mišića

Termoterapija se koristi kao uvod u vežbe jer olakšava pokrete

Koristi se u liječenju hroničnog otoka

Indikacije: artroze, artritisi, burzitis, tendinitis, periartritis, radikulitis, neuralgije, distenzije i distorzije, kontuzije, prelomi kostiju, kontrakture zglobova, spondiloze, itd.

Kontraindikacije: febrilna stanja, infekcije, krvarenje, teška oboljenja srca i pluća, maligni tumori, itd.