IASTM terapija

ERGON TEHNIKA

     Ergon tehnika predstavlja inovativni pristup u tretmanu mekih tkiva, nervno – misicne patologije. Upotrebom specijalno dizajniranih, anatomski oblikovanih alata od nerdjajuceg celika vrši se mobilizacija mekih tkiva (mišici, tetive, fascija, ligamenti). Fascija je vrsta vezivnog tkiva koja se nalazi u citavom organizmu. Omogucava „klizanje“ mišica prilikom mišicne kontrakcije. Kod odredjenih stanja fascija postaje kruta, neelasticna sa mnostvo ožiljaka unutar nje, što dovodi do restrikcije pokreta.
Ergon tehnikom postižemo smanjenje bola, mišicnog spazma, poboljšanje cirkulacije,smanjenje otoka i hematoma, stimulisanje regeneracije tkiva.
Indikacije za primjenu ove vrste terapije jesu akutne/hronicne sportske povrede, vratni i lumbalni bolni sindrom, tendinitisi, smrznuto rame, teniski i golferski lakat, planatarni fasciitis, uganuca.
Naziv tehnike je izveden iz anticke grcke rijeci ‘ergon’, što znaci produkt covjekovog rada.

ERGON tehnika je inovativna nadogradnja starijih pristupa (IASTM tehnike, GRASTON tehnike, SMART TOOLS tehnike, Tools assisted massage tehnike…) i bazirana je na miofascialnoj meridian teoriji koju je prvi opisao Thomas Myers i Ida Rolf. Ergon tehnika mekih tkiva se aplikuje na specificnim tackama tkivne restrikcije i fascijalne adhezije kroz fascijalni meridian i kada se oni oslobode, popravlja se funkcija u samo nekoliko tretmana.

Ergon alatima primijenjenim sa specijalnom ergon tehnikom mogu se:
a) detektovati i osloboditi – opuštena ožiljna tkiva, priraslice – adhezije, iIi fascijalna krutost,
b) povecati lokalna perfuzija,
c) smanjiti mišicni tonus i mišicnu bol.

Kada je u pitanju procjena povrijedenog tkiva, postoje izvještaji o znacajnim prednostima dobijenim korištenjem ovih instrumenata, u poredenju sa korištenjem samo ruku, uprkos cinjenici da se instrument od nerdajuceg celika ne može stvarno uporedivati s ljudskim rukama u kljucnim pitanjima procene, kao što je palpacija tkiva, procjena temperature, vlage i akretacije oticanja i mišicnih spazama na površnim tkivima tijela.

Palpacija tkiva primijenjenih sa ergon alatima uvecava i senzacije i informacije koje terapeut dobija u pogledu stanja tkiva, s obzirom da jagodice na prstima terapeuta dolaze u dodir sa telom vršeci pritisak, dok instrumenti sa svojim ivicnim delom, mogu da razlikuju tkiva.

Zapravo, funkcija ovih instrumenata je slicna zvucnoj viljušci; kada dodu u kontakt sa tvrdim, fibroznim vlaknima, prenose rezonancu (vibrirajucu senzaciju) u ruke terapeuta, cime se poboljšava sposobnost terapeuta da razlikuje i procjenjuje adhezije i fibrozne akumulacije. Upotreba takvih instrumenata omogucava duboku i jaku mobilizaciju tkiva, a da pri tom ne zamara prste terapeuta.
Pozitivni terapijski efekat ergon tehnike održava se duži vremenski period , a kada se kombinuje sa drugim terapeutskim tehnikama (tehnike istezanja i funkcionalne stabilizacije) može ostati trajan.

Ova posebna tehnika dozvoljava ergon sertifikovanim terapeutima da
a) precizno procjenjuju miofascijalna podrucja visoke osetljivosti;
b) povrate biomehanicku funkciju zglobova razbijanjem adhezija, regeneracijom normalnog miofascijalnog rolanja i smanjivanjem mišicnog spazma i bola.

ERGON tehnika je zasnovana na višegodišnjim istraživanjima, a dokazuje se svakodnevno u klinickoj praksi specijalizovanih-sertifikovanih IASTM terapeuta, koji terapiju sprovode u ordinaciji za fizikalnu terapiju Vertebra.
Uz Ergon terapiju, primjenjuju se i druge tehnike koje daju odlicne rezultate u terapiji.