Kiropraktika

KIROPRAKTIKA – SPINALNA MANIPULACIJA

    Spinalna manipulativna terapija je nastala kao tretman koji pomaže u smanjenju bola, najviše u ledjima. Cilj primjene ove vrste terapije jeste da smanji pritisak na zglobove, smanji upalni proces i poboljša funkcionisanje nervnog sistema. Danas se spinalna manipulacija koristi i u zapadnoj i u Azijskoj medicini. U Sjevernoj Americi, koriste je uglavnom kiroprakticari, osteopate i fizioterapeuti. Istorija primjene ove terapije datira jos od Grcke i opisao ju je prvi put Hipokrat (osnivac medicine).


KAKO SE OVA POPULARNA METODA RAZVILA

Spinalna manipulacija vuce korijene iz devetnaestog vijeka u Americi. Razocaran smrcu svoje troje djece, ljekar Andrew Taylor Still razvio je teoriju da bolesti bivaju izazvane izmještenim mišicima i kostima, koje remete cirkulatorni sistem. On se smatra osnivacem moderne osteopatije.
Daniel David Palmer razvio je teoriju da su bolesti i razna stanja izazvane kicmenim nejednakostima, ili subluksacijama, koji blokiraju prenos energije kroz tijelo kako bi se ocuvalo zdravlje, i stimulisalo putem nervnog sistema. Njegova teorija upravo cini osnovu za tretman kiropraktikom.
Studije pokazuju da tretman kiropraktikom, odnosno spinalnom manipulacijom daje dobre rezultate u tretmanu akutnog i hronicnog bola u ledjima.
Metoda kiropraktike i spinalne manipulacije je uglavnom bezbjedna, ali samo ukoliko je sprovode obucena lica, sertifikovani ljekari i fizioterapeuti.
Pregledom se utvrdjuje da li ste dobar kandidat za ovu terapiju. Neka stanja poput osteoporoze, rizik od moždanog udara, kancer kicme, nestabilna kicma, predstavljaju kontraindikaciju za primjenu ove procedure. Ljudi koji osjecaju peckanje, smanjenje snage i utrnulost u obije ruke ili obije noge bi trebalo da izbjegavaju ovakve tretmane.

Spinalna manipulacija je upotreba pokreta velike brzine a male amplitude (HVLA) na zglobove koji se krecu do malo izvan njihovog fiziološkog kretanja. Spinalna manipulacija je cesto pracena zvucnim fenomenom ,,klik“ ili “pop“.

Ovaj zvuk se može objasniti rastvorenim gasom koji se oslobadja iz sinovijalne tecnosti u zglobovima i sa naglim padom pritiska, gas se pretvara u male mehurice, cineci zvuk. Studije su pokazale da nije potrebno postici zvucni fenomen da bi terapija bila uspješna.
Postiže se kratkim i brzim potiskom uz zvucni fenomen (klik ili pop), nakon cega klijent osjeti smanjenje bola i olakšanje, a pun efekat ove tehnike slijedi nakon nekoliko sati.

Cilj je vratiti funkciju i smanjiti bol. Spinalna manipulacija i dalje je najuspješnija kada je u pitanju prilagodavanje životnog stila, kao i aktivni tretmani, kao što su istezanje i vežbanje.

Spinalna manipulacija daje dobre rezultate kod:

akutnih bolova vrata i leda
vrtoglavica
glavobolje
ukocenost vrata i ramenog pojasa
išialgije

U ordinaciji za fizikalnu terapiju Vertebra spinalnu manipulaciju kombinujemo sa drugim metodama i terapijama poput kineziotejpinga, medicinske akupunkture, fizikalnih agenasa i masaže.