Masaža

MASAŽA

     Masažu je moguće definisati kao primjenu manipulacije mekih tkiva u terapijske svrhe. Premda danas postoje različiti aparati za masažu ručna masaža je zasigurno najefikasnija metoda, jer uz terapijsku ima i dijagnostičku komponentu. Psihološko značenje fizičkog kontakta kao modaliteta liječenja nije upitno. Masaža je najstariji oblik liječenja, a izvodi se ručno ili pomoću aparata. Preko kože se djeluje na mišićni, nervni i limfni sistem.

Masaža je zasigurno jedan od najstarijih i najjednostavnijih oblika terapije. Osnovni cilj masaže je podstaknuti procese samoizlječenja u tijelu.

Masaža relaksira, podstiče opuštanje od stresa i napetosti, pospješuje cirkulaciju, smanjuje bol i povećava elastičnost tkiva i tonus mišića. Masaža se izvodi u ugodnom ambijentu uz zvukove lagane i smirujuće muzike. Osigurana je potpuna privatnost svakog klijenta. Masažu možemo podijeliti prema vrsti i dijelu tijela koji se tretira.

Masaža leđa intenzivna masaža koja ima za cilj opustiti leđne mišiće i vrat. Intezitet masaže se individualno prilagođava prema željama klijenta. Djelovanje masaže odvija se u svim sferama čovjeka – tjelesnoj, emocionalnoj i duhovnoj sferi.

Redovita masaža tjera bolesti, popravlja raspoloženje i čini nas ljepšima.
Drevna indijska poslovica glasi da bolesti ne prilaze onom tko se masira svaki dan. Masaža je jedna od najpoznatijih metoda opuštanja i liječenja. Riječ masaža potječe od arapske riječi massa što znači dodir.
Masaža obuhvaća niz različitih tehnika koje se temelje na pritiskanju, lupkanju, istezanju i glađenju mišića i vezivnog tkiva različitim intenzitetom.

PRENATALNA MASAŽA
Mnoge žene pate od bolova, ukočenosti i pritiska tokom trudnoće, a često osjećaju dodatni stres u svom tijelu. To je možda jedan od razloga zašto sve više trudnica koristi prenatalne masaže. Popularnost prenatalne masaže rezultat je i trenda zdravog života, pogotovo tokom trudnoće. Današnje trudnice – traže alternativne pristupe poboljšanja tradicionalnih zdravstvenih usluga.

Masaža tokom trudnoće je terapeutski rad koji je usmjeren na posebne potrebe trudnice, s obzirom da njeno tijelo prolazi kroz promjene. Terapija masažom poboljšava funkciju mišića, cirkulaciju i uopšteno tjelesni tonus, oslobađa od mentalnog i fizičkog umora. Dodir je bitan za majčino fizičko i emocionalno stanje dok se privikava na novi izgled svog tijela. Bez obzira na individualne okolnosti, tijelo trudnice se mijenja i pod utjecajem je stresa. Masaža predstavlja posebnu pažnju za trudnicu, koja uzvraća pažnjom prema novom životu koji se rađa u njoj.

Bol u leđima uobičajena je u trudnoći (kao i tokom dojenja ili nošenja male djece). Može se smanjiti masažom cijelih leđa, vrata, nogu, stopala i laganim glađenjem trbuha. Slaba cirkulacija takođe pogađa trudnice, pomoć može biti masaža tijela koja stimuliše i poboljšava prokrvljenost tijela. Masaža nogu, glađenje od članaka prema bedrima, može pomoći opuštanju tijela, smanjenju boli i oticanja nogu (treba izbjegavati dodirivanje proširenih vena). Za žene koje muči nesanica, umirujući efekt masaže može pomoći opuštanju i smirenju. Neke trudnice tvrde da lagana masaža trbuha uspavljuje fetus. Kako opušta i ublažava fizičke smetnje, masaža može biti predivan način uključivanja vašeg partnera ili djece u t tokukk trudnoće..

Koristi prenatalne masaže:

emocionalna podrška i nježnost

relaksiranost i pomoć pri nesanici i oslobađanje od stresa

smanjenje pritiska na dijelove tijela koji su najopterećeniji, kao što su članci, donji dio leđa i karlica

smanjenje osjećaja bola u vratu i leđima koju uzrokuje neravnoteža mišića i slabost

pomoć pri zadržavanju pravilnog držanja tijela

priprema mišića potrebnih pri porođaju

smanjenje oticanja ruku i nogu

smanjenje boli kod išijasa

sprječavanje grčeva u listovima

pomoć kod glavobolje i bolova u sinusima

olakšanje kod grčenja mišića, bolova u leđima, vratu, kukovima i nogama

poboljšanje cirkulacije krvi i limfe koja smanjuje oticanje

povećavanje gipkosti kože

podrška fizičkoj i emocionalnoj energiji majčinstva

ANTICELULIT MASAŽA
Anticelulit ručna masaža je vrlo učinkovita metoda kojom poboljšavamo poremećenu mikrocirkulaciju, vraćamo elastičnost, stimulišemo metabolizam i limfni sastav i ubrzavamo izlučivanje otpadnih materija
Anticelulit masaža uključuje tretiranje kritičnih zona na način da eliminiše nakupine toksina, masnih stanica i vode. Ova stimulativna i intenzivna masaža koja prodire duboko u tkivo, predstavlja temelj u svakoj borbi protiv celulita jer daje najdugotrajnije rezultate. U Vertebri masažu kombinujemo sa shockwave terapijom i elektrostimulacijom.

ŠVEDSKA MASAŽA
Švedska masaža najčešća je i najpoznatija metoda masaže. Ipak često je se miješa s opuštajućom masažom, s kojom ima sličnosti, ali je ipak drugačija, kako samim metodama izvođenja, njenim intezitetom, ambijentom, tako i samom svrhom. Opuštajućoj masaži primarni je cilj dovesti tijelo na granicu sna, dok je klasična – švedska masaža ipak nešto jačeg inteziteta, prevenstveno namijenjena za poboljšavanje cirkulacije, otklanjanje stresa i napetosti.
Sama masaža bazira se na tretiranju mišića, otklanjanja napetosti, stresa i poboljšavanju cirkulacije. Koristi 5 osnovnih elemenata za poboljšanje cirkulacije i izbacivanje toksina iz mišića. Pokreti su uvijek usmjereni prema srcu radi što bolje prokrvljenosti, lakšeg opuštanja mišića i cijeloga tijela.
Prilikom klasične masaže temperatura tijela se povisuje za 2 do 3 stepena, dolazi do poboljšanja cirkulacije, ne samo u vidljivijim površinskim slojevima, već se nadražajima prenosi na potkožno tkivo i mišiće. Uz to dolazi do bolje opskrbe organa kiseonikom i hranjivim materijama i pospješuje se detoksikacija organizma i izlučivanje vode. Djeluje se na velike mišićne skupine koje se nakon više tretmana oslobađaju napetosti, čime se poboljšava fleksibilnost i normalno funkcionisanje cijelog tijela.

SPORTSKA MASAŽA
Ova masaža se preporučuje sportistima kao i rekreativcima. Postoji nekoliko vrsta sportskih masaža.
Masaža koja se izvodi nakon treninga ili dugotrajnog napornog rada mišića sprečava nastanak mlečne kiseline, ili istu otklanja ukoliko je došlo do njenog nagomilavanja. Nakupljena mlečna kiselina se pretvara u kalcifikate, koji mogu da izazovu mišićnu napetost pa čak i bol.

Postoje i sportske masaže čija je uloga da saniraju najčešće sportske povrede (bacački lakat, teniski lakat, plivačko rame, skakačko koleno itd.). Ova masaža preporučuje se i kada do povrede nije došlo, nego je mišić umoran, pa masažom treba da se opusti i rastereti.

Često se rade i sportske masaže koje služe za pripremu sportiste za takmičenje, utakmicu i slično. Ova masaža opušta periferni nervni sistem i priprema tijelo za nove napore. Sportskim masažama se poboljšava prokrvljenost mišića, pa je on spremniji za napor koji sledi.

Ukoliko ste rekreativac, sportska masaža će Vam itekako prijati, jer je kod rekreativaca češća pojava nakupljanja mlečne kiseline, koja ako se ne liječ