Shock Wave terapija

SHOCK WAVE TERAPIJA

     Savremena metoda rehabilitacije pacijenata radijalnim shockwave talasima od sada je dostupna svim pacijentima ordinacije za fizikalnu terapiju, Vertebra. Ukoliko imate problem bolnog ramena, teniskog lakta, bola u zadnjoj loži, problem skakačkog koljena ili upale Ahilove tetive, kao i problem koštanog zadebljanja, shockwave terapija će vam zasigurno pomoći.

Tehnologija terapeutskih shockwave radijalnih talasa korišćena je u medicinske svrhe još pre 20 godina, kao tretman za eleminisanje kamena u bubregu, bez povrede kože ili oštećivanja tkiva.

Neke od propratnih pojava koje su primijećene primjenom ove tehnologije, kao što su brže zaceljivanje kostiju i ubrzana regeneracija tkiva, dovele su do razvoja Shockwave aparata i terapije radijalnim talasima, koja se danas široko primjenjuje u fizikalnoj medicini.

Jedinstveno je i neinvazivno rešenje za bol povezanu sa mišićno-skeletnim sistemom. Potrebno vam je samo tri do četiri tretmana u nedeljnim intervalima, a terapijski period traje svega par minuta.

Kada se primjenjuje shockwave terapija

Shockwave je akustični talas koji prenosi visoku energiju bolnom sportskom i fibroznom ili mioskeletnom tkivu sa subakutnim, subhroničnim i hroničnim stanjima. Ova energija pospešuje liječenje, regeneraciju, i reparativni proces tkiva.

Shockwave aparat i terapija radijalnim talasima se koriste kod stanja kao što su: bolno rame, teniski lakat, bol u oblasti karlice i kukova, skakačko koljeno, bol u zadnjoj loži, koštano zadebljanje, Achillodynia – bolna stanja Ahilove tetive.

Shockwave aparat se primjenjuje i kod kalcifikacija u ligamentu, tetivi i mišiću. Koristi se i za stimulaciju mišićnih trigger tačaka, za regeneraciju mišićnog i vezivnog tkiva, kao i za terapiju akupresurom, i kod limfne drenaže. Odlične rezultate terapija shockwave radijalnim talasima dala je prilikom liječenja celulita i oblikovanja tijela.

Efekti radijalne terapije shockwave talasima

Radijalni shockwave talasi nude neinvazivno rešenje za probleme sa vezivnim tkivom, probleme sa tetivama, različite patologije mekog tkiva i kod pojave kalcifikacije. Razlozi zbog kojih je primjena radijalne shockwave terapije u rehabilitacionom procesu pacijenata značajna je i to što dolazi do smanjenja bola, ubrzavanja metabolizma, revaskularizacije tkiva, i normalizacije mišićnog tonusa.

Revaskularizacija

Radijalni shockwave talasi tokom terapije podstiču revaskularizaciju tretiranog tkiva, što dovodi do regeneracije.

Analgetski efekti – Ublažavanje i eliminacija bola

Shockwave terapija umanjuje mišićnu tenziju i sprečava spazam. Hiperemija je jedan od bazičnih efekata shocwave terpaije. Ona obezbjeđuje bolje snabdijevanje krvlju a samim tim i energijom hipertoničnih mišićnih i ligamentnih struktura. Pacijent nakon primjene shockwave tretmana oseća znatno smanjenje bola.

Intenzivni pulsevi koji se putem transmitera prenose na tkivo stvaraju jaku nociceptivnu aktivaciju Alfa i Beta vlakana koja utiču na interneurone, koji potom inhibiraju prenos signala bola. Pored toga što redukuje bol, primjenom shockwave terapije umanjuje se rizik od razvoja edema.

Ubrzavanje procesa rehabilitacije

Primjenom shockwave terpije u znatnoj mjeri se ubrzava proces rehabilitacije pacijenata i njihovo vraćanje u funkcionalno stanje prije povrede.

Pospješivanje razvoja kolagena

Shockwave terapijom dolazi do proizvodnje dovoljne količine kolagena koji je neophodan za proces reparacije oštećenih mioskeletnih i ligamentnih struktura. Terapija shockwave aparatom stimuliše proizvodnju kolagena u dubljim slojevima tkiva.

Ubrzavanje metabolizma

Shockwave terapija ubrzava otklanjanje nociceptivnih metabolita, pospešuje oksigenaciju i snabdijeva oštećeno tkivo izvorom energije. Na ovaj način ubrzava se metabolizam i podržava se otklanjanje histamina i drugih nadražljivih i štetnih materija.

Radijalni shockwave talasi djeluju na tkivo na ćelijskom nivou. Slobodni radikali koje emituje shockwave aparat utiču na hemijsko okruženje stimulišući ćelije da počnu da emituju supstance koje smanjuju bol i umanjuju zapaljenske procese.

Obnavljanje pokretljivosti

Uz pomoć terapije radijalnim shockwave talasima rastvaraju se stvrdnuti fibroblasti i započinje biohemijska dekalcifikacija, čime se povećava pokretljivost tretiranog segmenta.

Eliminisanje ukočenosti

Schockwave može da pruži efekat masaže, čime se uspješno rešava ukočenost trapezoidnih mišića leđa. Pacijent osjeća olakšanje odmah po završetku tretmana koji traje svega nekoliko minuta.

Tretman celulita Shockwave akustičnim talasima

Terapija shockwave akustičnim talasima koristi kinetičku energiju, koja se posebnom tehnologijom pretvara u akustični talas velikog pritiska za tretiranje dva najveća uzroka za pojavu celulita kod žena: fibrozu vezivnog tkiva oko koje se gomilaju masne naslage i protruziju masnoće u donje slojeve dermisa.

ELEKTRIČNA MIŠIĆNA STIMULACIJA

Po prvi put u Crnoj Gori kod nas u ordinaciji za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Vertebra počinje da se primjenjuje električna mišićna stimulacija u kombinaciji sa schokwave terapijom.
Ova vrsta mišićne stimulacije je inernacionalno prihvaćen i dokazan način u tretmanu muskuloskeletnih povreda.
Zasniva se na principu slanja električnih impulsa mišiću kojem je neophodan tretman, što dovodi do kontrakcije mišića. Ovaj postupak se naziva pasivno vježbanje. Kada mišić dobije električni impuls, on se kontrahuje kao kad dobije informaciju od mozga (kao kada želimo da to sami uradimo). Kako se impuls pojačava , uporedo se pojačava i mišićna kontrakcija. Zatim dolazi do opadanja snage impulsa, pri čemu se mišić opušta, i ciklus se zatim opet ponavlja (stimulacija, kontrakcija, relaksacija).
Stimulacijom mišića putem vakuum elektroda, mišići se mogu brzo osloboditi bola, napetosti, naročito nakon primjene shock wave terapije, čija kombinacija poboljšava efekte terapije.
Glavni ciljevi kombinovanja ove dvije vrste terapije jesu poboljšanje cirkulacije, pospješivanje metabolizma i sinteze kolagena, ubrzavanje zarastanja i oporavka kostiju kao i brzo oslobadjanje od bola.